Arta ..., este plina de lumina si bunatate, iar forta ei consta in sentimentul pe care-l trezeste in sufletul fiecarui privitor.

"Noi pictorii, privim cu ochii, dar lucram cu sufletul" - spunea Stefan Luchian.

Limba artei este cea mai usor de inteles, cea mai accesibila dintre toate limbile create de omenire pentru relatiile dintre oameni, pentru schimbul de emotii spirituale, radiind bucurii luminoase, curate si dezinteresate. Emotiile si impresiile produse de arta se aduna treptat, incetul cu incetul, patrund in suflet si fac sa creasca lumea si bogatia noastra spirituala.Cu cat vom trai mai mult in mijlocul operelor de arta, cu atat viata noastra va deveni mai bogata, mai intensa, mai plina.

"Omul care s-a apropiat de arta, care a inteles-o si a simtit-o, nu poate sa nu iubeasca oamenii, nu poate sa fie necinstit in munca, in lupta, in cugetari, in sentimente. El nu poate ramane indiferent la viata din jurul lui si nu se va impaca nici macar in gand cu minciuna, nedreptatea, cu rautatea." (notita din cartea de impresii a Galeriei Tretiakov din Moscova, 1965)

Dragostea de frumos si capacitatea de a percepe frumosul constituie una dintre cele mai alese si mai scumpe comori ale omului.









Artist plastic: Madalina-Teodora Radu
e-mail: iustina_radu@yahoo.com

joi, 25 februarie 2010

Dezvolta-i copilului trau increderea in sine

Increderea in sine trebuie sa existe inca de la cele mai mici varste.

Copilul tau trebuie sa invete sa aiba incredere in propriile capacitati si sa aiba o buna imagine de sine. Orice fel de descurajare si ulterior o atitudine indiferenta a parintilor va duce la dezvoltarea unui copil interiorizat, frustrat, care va intampina in timp adevarate probleme de adaptare si de comunicare sociala.

De aceea, parintii si eventual fratii mai mari sunt cei care au un rol capital in dezvoltarea emotionala si cea a personalitatii copilului. O data cu dezvoltarea fizica, un copil trebuie sa se dezvolte si ca temperament si personalitate. El nu trebuie sa ajunga sa isi spuna: "Nu sunt bun", "Nu ma pricep", "Nu am sa reusesc niciodata" sau "Nu sunt in stare sa fac nimic".


Dimpotriva, copilul trebuie sa spuna tot timpul "Am sa reusesc" sau cel mult "Am sa incerc", atitudine care il va ajuta cu siguranta sa mearga mai departe cu fruntea sus. Singurele lui momente de negare trebuie sa se rezume la o sinceritate de genul "Nu stiu", in ideea ca in secunda doi va cere ajutorul si explicatiile unei persoane care il poate ajuta.

Ce reprezinta increderea in sine pentru copilul tau?

La varste fragede, copilul inca nu are in gandire termenul de "incredere in sine". In orice caz insa, el isi poate da seama daca se simte capabil sa faca ceva anume sau nu, simte cand este apreciat si cand nu si isi cunoaste limitele care de cele mai multe ori il sperie atunci cand nu primeste ajutor
din partea adultilor.

Increderea in sine ii va conferi copilului un sentiment de siguranta de care are nevoie pentru a indeplini diferitele sarcini zilnice. Un copil increzator in sine se descurca mai bine la scoala si reuseste sa isi faca mai multi prieteni, este mai comunicativ si reuseste sa atraga si simpatia profesorilor. In schimb, copilul care da dovada de teama, crispare si interiorizare nu reuseste sa se descurce la fel de bine in viata de zi cu zi. Iar problemele se vor complica o data cu inaintarea in varsta.

Care este rolul parintilor in crearea unei bune imagini de sine copilului lor?

Multi parinti nu isi dau seama de faptul ca ei reprezinta primul si de multe ori singurul model al copilului pe care il au. Parintii sunt cei care isi petrec cel mai mult timp cu copilul si, instinctiv, acestia le asimileaza comportamentul si ideile in cea mai mare parte.

Parintii au astfel un rol capital in dezvoltarea copilului, nu numai fizica, ci mai ales psihica. Parintele trebuie sa aiba grija ca cel mic sa invete lucruri noi, sa fie mereu curios, plin de viata si sa stie cand sa apeleze la cei mari si cand sa se descurce pe cont propriu.



Ce trebuie sa faca parintii?

1. Formularea si tonul fac totul

Atunci cand copilul esueaza, multi parinti obisnuiesc sa il descurajeze si mai mult. Dincolo de supararea celui mic, parintele greseste prin faptul ca ii reproseaza la randul lui esecul. Multi cred ca asa isi ambitioneaza copilul si ca il determina sa fie mai bun data viitoare. Efectul insa este exact pe dos. Copilul este afectat, primeste si reprosul parintelui si nu stie cum sa argumenteze pentru a arata ca nu a facut-o intentionat. El se inchide in sine si este convins ulterior ca intr-adevar nu este in stare de nimic, odata ce parintele este atat de dezamagit.

Incearca o cu totul alta abordare. In loc sa il certi, spune-i ca data viitoare va reusi cu siguranta. Cel mult sugereaza-i sa fie mai implicat si mai constiincios, insa ai grija sa o spui pe un ton prietenos.

2. Fii un model de incredere in sine pentru copilul tau

Asa cum spuneam si mai sus, copilul vede in parinte principalul model. Daca tu esti o persoana pesimista, care nu se simte capabila si care esueaza mai tot timpul, sunt sanse foarte mari ca cel mic sa iti semene.

De aceea fii tu la randul tau o persoana stapana pe situatie, iar copilul se va simti in siguranta si va avea parte in timp de un respect de sine crescut.

3. Asigura-i o atmosfera de siguranta si afectivitate

Copiii crescuti in medii stresante, cu probleme in familie nu se pot dezvolta ca toti ceilalti copii. Ei vor intampina in permanenta o dificultate in a avea incredere in fortele proprii

, prin simplul fapt ca nu se simt in siguranta in mediul de acasa.

Ofera-i copilului tau o atmosfera placuta acasa, invata sa comunici mai mult cu el si cu siguranta vei observa schimbari semnificative in ceea ce priveste confortul lui psihic.

4. Ofera-i sau sugereaza-i activitati placute

Pe cat posibil, incearca sa-i oferi copilului tau si altceva decat acel du-te - vino - scoala - acasa zilnic.
Prezinta-i si ofera-i ulterior posibilitatea de a face un sport, de a face parte dintr-un grup artistic sau de a avea un nou hobby.

Orice tip de activitate extrascolara il poate ajuta pe cel mic sa se dezvolte pe plan personal, il va face mai comunicativ si mai apropiat de cei de varsta lui.

In timp isi poate cunoaste noi aptitudini si va deveni cu mult mai increzator in fortele proprii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu