Arta ..., este plina de lumina si bunatate, iar forta ei consta in sentimentul pe care-l trezeste in sufletul fiecarui privitor.

"Noi pictorii, privim cu ochii, dar lucram cu sufletul" - spunea Stefan Luchian.

Limba artei este cea mai usor de inteles, cea mai accesibila dintre toate limbile create de omenire pentru relatiile dintre oameni, pentru schimbul de emotii spirituale, radiind bucurii luminoase, curate si dezinteresate. Emotiile si impresiile produse de arta se aduna treptat, incetul cu incetul, patrund in suflet si fac sa creasca lumea si bogatia noastra spirituala.Cu cat vom trai mai mult in mijlocul operelor de arta, cu atat viata noastra va deveni mai bogata, mai intensa, mai plina.

"Omul care s-a apropiat de arta, care a inteles-o si a simtit-o, nu poate sa nu iubeasca oamenii, nu poate sa fie necinstit in munca, in lupta, in cugetari, in sentimente. El nu poate ramane indiferent la viata din jurul lui si nu se va impaca nici macar in gand cu minciuna, nedreptatea, cu rautatea." (notita din cartea de impresii a Galeriei Tretiakov din Moscova, 1965)

Dragostea de frumos si capacitatea de a percepe frumosul constituie una dintre cele mai alese si mai scumpe comori ale omului.









Artist plastic: Madalina-Teodora Radu
e-mail: iustina_radu@yahoo.com

vineri, 23 aprilie 2010

... echitatia, de ce?


Echitatia este destul de putin promovata in Romania, in ciuda faptului ca este un sport nobil si benefic pentru sanatate. Fie ca este vorba despre tonusul muscular pe care-l capeti, fie ca este vorba despre increderea in propriile forte, calaria te ajuta foarte mult.

In plus, daca esti mamica, gandeste-te la beneficiile pe care echitatia le poate avea asupra dezvoltarii copilului tau. Ca orice sport, disciplineaza. In plus, prezenta unui animal in viata copilului este extrem de importanta. Ce-ar fi ca acest animal sa fie chiar un cal?


Ce face echitatia pentru tine...

Care sunt beneficiile pe care le aduce echitatia asupra sanatatii?


In primul rand tonusul pentru organism. Poate ca din afara nu-ti dai seama, dar se depune un efort considerabil. Mai mult decat atat, faptul ca interactionezi tot timpul cu animalul, iti da incredere in tine si, pe masura ce avansezi si incepi sa cunosti comenzile, calul iti raspunde pe masura si atunci vin satisfactiile.

Cine vine la cursuri de echitatie? Mai mult femei sau barbati?


Raportul este cam acelasi in ceea ce priveste femeile si barbatii. Atunci cand vine vorba de copii, lucrurile stau altfel. Eu sunt impresionat de priza pe care o au caii la copii. Ma gandesc ca este totusi un efort pentru ei sa vina la cursuri. De exemplu, copiii trebuie sa fie aici la ora 9 pentru lectii. Calculand, ne dam seama ca dureaza o ora pana ajung la baza, cu alta ora pana se trezeste copilul si pana se pregateste. Deci, totusi, este un efort.

Pe de alta parte, acest sport este foarte important pentru copii, pentru ca astfel ei sunt conditionati si se disciplineaza.

De la ce varsta pot veni copiii?


Noi avem si de la 4 ani, si de la 5 ani. Pentru copii avem ponei. A nu se confunda lectiile de echitatie cu lectiile luate in diverse locatii, vezi plaja, vezi munte, in care presupusii instructori te urca pe cal si te plimba. Echitatia o intelegi in momentul in care te urci pe un cal intr-un club profesionist.

Ce inseamna un club profesionist?


Aici sunt cai speciali de agrement, sunt cai de sport care se preteaza la obstacole, sunt ponei care sunt antrenati special pentru sedintele de agrement. Multa lume nu stie ca un cal tanar nu poate face agrement. El este incepator si daca este incalecat tot de un incepator, nu are cum sa iasa ceva bun.
Avand in vedere acest lucru, caii care sunt folositi pentru lectiile de echitatie si agrement sunt cai mai in varsta, care se preteaza la astfel de ore. Sunt linistiti, nu au reactii neprevazute, cunosc toate comenzile. Practic si calul te scoleste. El stie anumite comenzi si, chiar daca tu gresesti, el nu greseste niciodata.


Motiv pentru care va doresc multa bafta in alegerea acestui sport.

Doria's Ideas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu