Arta ..., este plina de lumina si bunatate, iar forta ei consta in sentimentul pe care-l trezeste in sufletul fiecarui privitor.

"Noi pictorii, privim cu ochii, dar lucram cu sufletul" - spunea Stefan Luchian.

Limba artei este cea mai usor de inteles, cea mai accesibila dintre toate limbile create de omenire pentru relatiile dintre oameni, pentru schimbul de emotii spirituale, radiind bucurii luminoase, curate si dezinteresate. Emotiile si impresiile produse de arta se aduna treptat, incetul cu incetul, patrund in suflet si fac sa creasca lumea si bogatia noastra spirituala.Cu cat vom trai mai mult in mijlocul operelor de arta, cu atat viata noastra va deveni mai bogata, mai intensa, mai plina.

"Omul care s-a apropiat de arta, care a inteles-o si a simtit-o, nu poate sa nu iubeasca oamenii, nu poate sa fie necinstit in munca, in lupta, in cugetari, in sentimente. El nu poate ramane indiferent la viata din jurul lui si nu se va impaca nici macar in gand cu minciuna, nedreptatea, cu rautatea." (notita din cartea de impresii a Galeriei Tretiakov din Moscova, 1965)

Dragostea de frumos si capacitatea de a percepe frumosul constituie una dintre cele mai alese si mai scumpe comori ale omului.









Artist plastic: Madalina-Teodora Radu
e-mail: iustina_radu@yahoo.com

joi, 12 august 2010

Copiii au nevoie de cai




Copilul simte dragoste, respect, teama si admiratie pentru cai, aceste sentimente sunt recunoscute (si din punct de vedere pedagogic) ca premisa proceselor de invatare. Calaria si contactul direct cu aceste frumoase animale pot avea efecte pozitive asupra micutului: increderea de sine, intarirea sentimentului de autopretuire si autocunoastere, dar si eliminarea agresivitatii sau a fricii. De asemenea, acest sport ii invata pe copii ce inseamna procesele dinamice in echipa.

Caii au un comportament constant, deci sunt parteneri de baza.

Acestia poseda intr-o mare masura capacitatea de a se comporta cu multa grija cu copiii. Au reactii foarte sensibile la tonalitatea vocilor sau la trairile celor din jur. Ei ii mobilizeaza pe copii si ii invata prin atitudinea lor - teama, neliniste, nervozitate - cum sa procedeze, cum sa se poarte, ce trebuie sa faca.

Cel mai deosebit lucru in cresterea si ingrijirea unui cal este acela de stimulare a simturilor: calul poate fi mai bine observat, ascultat, inteles. Calaria reprezinta pentru copii o motivatie enorma. Faptul ca se lasa purtati pe spatele cailor, ca trebuie sa se impuna reprezinta pentru cel mic o provocare foarte mare dar si foarte placuta. De cele mai multe ori limbajul trupului este unul din cei mai importanti factori: cu timpul copilul va intelege semnalele transmise de patruped, acest lucru intamplandu-se si invers.

Caii reactioneaza tot timpul diferit la actiunile oamenilor, astfel copiii invata sa gaseasca solutii si strategii chiar si in situatii neplacute. Mersul la pas este de cele mai multe ori linistitor si relaxant, trapul este plin de viata, iar galopul reprezinta armonia perfecta dintre calaret si animal. Multi copii au senzatia ca zboara in timp ce calaresc.

Din pacate, in zilele noastre parintii nu mai au timpul necesar pentru a le stimula imaginatia. Calaria insa face acest lucru, oferindu-le celor mici noi experiente de viata. Contactul cu blandele animale, miscarea si joaca in aer liber, in natura le stimuleaza creativitatea, deoarece toti copiii au puterea, de a se transforma in ceea ce isi doresc, iar aceast lucru este minunat.

Este clar ca acest sport poate avea o influenta pozitiva pentru dezvoltarea celor mici. Prin ingrijirea unui cal, acestia invata sa devina mult mai responsabili si mai grijulii, invata sa tina de mici “fraiele in mana”, de acest lucru avand nevoie toata viata.

www.zooland.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu