Arta ..., este plina de lumina si bunatate, iar forta ei consta in sentimentul pe care-l trezeste in sufletul fiecarui privitor.

"Noi pictorii, privim cu ochii, dar lucram cu sufletul" - spunea Stefan Luchian.

Limba artei este cea mai usor de inteles, cea mai accesibila dintre toate limbile create de omenire pentru relatiile dintre oameni, pentru schimbul de emotii spirituale, radiind bucurii luminoase, curate si dezinteresate. Emotiile si impresiile produse de arta se aduna treptat, incetul cu incetul, patrund in suflet si fac sa creasca lumea si bogatia noastra spirituala.Cu cat vom trai mai mult in mijlocul operelor de arta, cu atat viata noastra va deveni mai bogata, mai intensa, mai plina.

"Omul care s-a apropiat de arta, care a inteles-o si a simtit-o, nu poate sa nu iubeasca oamenii, nu poate sa fie necinstit in munca, in lupta, in cugetari, in sentimente. El nu poate ramane indiferent la viata din jurul lui si nu se va impaca nici macar in gand cu minciuna, nedreptatea, cu rautatea." (notita din cartea de impresii a Galeriei Tretiakov din Moscova, 1965)

Dragostea de frumos si capacitatea de a percepe frumosul constituie una dintre cele mai alese si mai scumpe comori ale omului.









Artist plastic: Madalina-Teodora Radu
e-mail: iustina_radu@yahoo.com

marți, 17 august 2010

Tatuajul calului


Ca model de tatuaj, desenul calului a fost raspandit de-a lungul mileniilor pe cuprinsul mai multor continente. Inainte de a fi domesticit, calul era o reprezentare grafica a hranei vanatorilor stravechi. In Franta, picturile rupestre, infatisand cai, dateaza de peste 40.000 de ani. Chiar si atunci, caii erau respectati pentru puterea, viteza , gratia si frumusetea lor. Calul a fost cel dintai animal venerat de oameni, el fiind considerat si un important animal totemic.

Acolo unde au existat oameni si conflicte, razboinicii pe cai au fost intotdeuna pe aproape. Pe masura ce fiintele umane au trecut prin cultura vanatorii si agriculturii timpurii, caii au jucat un rol din ce in ce mai important. Ei au purtat oamenii de-a lungul vastelor campii, deserturi si stepe sau au fost inhamati la pluguri, care si carute. In traditiile umane timpurii, calul reprezenta puterea si bogatia, fiind intotdeuna asociat cu regii, imparatii, nobilimea sau aristocratia.

In mitologie, caii au fost adesea companionii zeilor. Frumos, elegant, loial si inteligent, calul era inzestrat in Grecia antica nu numai cu aripi , ci si cu imortalitate. Aceste patrupede divine erau considerate ca progenituri ale celor Patru Vanturi, ele luand forma cailor pentru a purta carul lui Zeus. Intre toti caii divini, Pegasus era cel mai faimos. Inzestrat cu aripi, el ducea de-a lungul cerului fulgerele lui Zeus .

Calul pur-sange arab reprezinta cea mai pura rasa de cai din lume. Se spune ca descendentii lui Noe au imblanzit primul cal arab, in jurul anului 3000 ien. Odata cu extinderea Islamului, calul a devenit o arma de lupta extrem de eficienta , contribuind la cucerirea aproape jumatate din Europa. Datorita calitatilor lui, calul a devenit o emblema a loialitatii si neinfricarii, constituind o resura militara majora pentru mari imparati precum Alexandru cel mare, Ghinghis Han si Napoleon Bonaparte.

Masculinitatea sa covarsitoare si muschii sai reliefati l-au transformat intr-un favorit al artistilor, mai ales al pictorilor romantici. In prezent, Calul arab este un simbol al Yemenului, loc in care a fost imblanzit pentru intaia oara.

In Europa, calul, ca simbol, dateaza din perioada anterioara anglo-saxonilor, el avand o semnificatie religioasa si fiind o reprezentare a razboinicilor. In Britania, erau preaslaviti doi cai zei, Stallion si Horse. Faimosul cal alb din Uffington, descopeirt in adancul unui deal din Anglia, masurand in lungime peste 100 de metri si datand de peste 3000 de ani, este o marturie a respectului si importantei acordate in trecut cabalinelor. Imaginea stilizata a calului apare si pe monedele celtice din perioada preromana.

Celtii stravechi din Galia si Britania erau calareti desavarsiti, care venerau calul sub forma zeitei Epona. Dupa cucerirea acestor regiuni, romanii au adoptat aceasta divinitate, care a devenit astfel slavita in stabilimentele cavaleriei de pe intreg teritoriul roman. De asemeni, romanii il onorau pe Marte (Mars), zeul razboiului, aducandu-i sacrificii ce constau uneori din cai.

In perioada antica, culoarea cailor avea o semnificatie speciala. Calul alb era o emblema a pacii, cel rosu semnifica razboiul, iar calul negru era un simbol al doliului.

In vremea medievala si in cea a renasterii din Europa, calul a devenit asociat indeaproape cu regalitatea, nobilimea si persoanele de rang inalt. Priceperea in calarie, dovedita in turniruri sau alte competitii, era un standard de judecare a caracterului, abilitatii si valorii militare a unui barbat. De-a lungul mai multor secole, cavaleria a fost un corp de armata de onoare si prestigiu, un loc rezervat nobililor si celor din clasele superioare .

In mitologia chinezeasca, calul era asociat cu dragonul, luand adeseori locul animalului fabulos in imaginatia oamenilor si in folclor. In istoria ei timpurie, China era amenintata de trupele de calareti ale barbarilor din imprejurimi, astfel incat calul a devenit o necesitate militara in apararea fata de invadatori. La mijlocul secolului VII, in timpul dinastiei Tang, conducatorii chinezi au achizitionat, in scopul intaririi armatei, circa 700.000 de cai. Ca emblema a virtutii si puterii, calul a fost o tema populara in vechile desene in tus chinezesti.

Indienii nord-americani, portretizati in westerne ca niste calareti indemanatici, au supravietuit de fapt fara cai timp de mii de ani. Nobilele patrupede au aparut au aparut odata cu invadatorii spanioli, si au fost considerate aproape imediat un dar al creatorului, devenind pentru indieni un simbol al mobilitatii si bogatiei. Legendele vestului salbatic, ale preeriilor si cowboy-lor au supravietuit pana astazi, calul fiind un element inseparabil al acestora.

Admirat pentru rabdarea, rezistenta si agilitatea sa, calul continua sa fie in zilele noastre un simbol al spiritului liber si al inteligentei intuitive.

Dictionarul tatuajelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu